Przetwory - dobre przechowywanie

Miejscem, gdzie przetwory będą czuły się dobrze jest odpowiednio przygotowana spiżarnia.

Jeśli mamy możliwość wygospodarowania pomieszczenia na ten cel w mieszkaniu np. sąsiedztwie kuchni, warto zaaranżować w nim i odpowiednio przygotować miejsce do przechowywania produktów spożywczych. W spiżarni musi być ciemno, dlatego nie może to być pomieszczenie z oknem. Najlepiej jeśli będzie usytuowane od północy. Taka spiżarnia może dodatkowo pełnić funkcję schowka gospodarczego. Małe wnętrze należy wyposażyć w wygodne regały z pólkami. Idealne są rozwiązanie lekkie, łatwe w montażu, modułowe, do szybkiej i sprawnej zmiany konfiguracji. Wydzielone na spiżarnię pomieszczenie musi być wyposażone w szczelnie przylegające, pełne, nie przepuszczające światła drzwi. Temperatura w spiżarni nie powinna przekraczać 15 st. C. Jeśli zależy nam na długim przechowywaniu przetworów, pomieszczenie takie można wyposażyć w agregat chłodniczy, wymaga to jednak konsultacji z jego producentem i zadbania o dodatkowe elementy wyposażenia np. hermetyczne drzwi. Dobrym rozwiązaniem do przechowywania przetworów zarówno w spiżarni, jaki w samej kuchni, jeśli mamy miejsce, jest witryna chłodząca. Utrzymuje ona temperaturę od 5 do 15 st. C, może mieć wygląd dekoracyjnego mebla.

 

źródło: materiały prasowe poradnik M jak mrówka