Niezbędne akcesoria i sprzęty

Wygodne akcesoria, naczynia oraz sprzęty niezbędne do przygotowania przetworów stanowią zwykle standardowe wyposażenie kuchni.

Do zrobienia kompotów, konfitur i dżemów wykorzystywać będziemy garnki o różnej średnicy i głębokości. Letnie owoce są bardzo soczyste i wydzielają dużo wody, dlatego do smażenia dżemów i powideł najlepsze okażą się płytkie garnki o dużej średnicy z grubym dnem oraz masywne, głębokie patelnie teflonowe, ceramiczne i kamienne, zapewniające redukowanie wody. Jeśli przetwory przygotowujemy regularnie i jest to nasze hobby, warto zainwestować w specjalny garnek do tych celów. Ma on zwykle dużą objętość, jest wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, zapewniającej większą odporność na zanieczyszczenie. Jego atutami są: specjalny kształt rozszerzający się ku górze oraz grube, ciężkie dno - dzięki czemu naczynie równomiernie się rozgrzewa, zapobiegając przypalaniu produktów. Garnek do przetworów wyposażony jest przy tym w uchwyt ułatwiający wygodne przechylanie oraz dobrze wyprofilowany dziubek pozwalający na bezpośrednie przelewanie produktu do słoików.

 

źródło: materiały prasowe magazyn M jak mrówka